Pilgrimsresan - Paulo Coelho

"När man färdas mot ett mål", sa Petrus, "är det mycket viktigt att vara uppmärksam på vägen. Det är vägen som visar oss det bästa sättet att komma fram, och den berikar oss medan vi går den. Om man jämför med älskog skulle jag säga att det är smekningarna under förspelet som avgör hur stark orgasmen blir. Det vet alla."
"Människan får aldrig sluta drömma. Drömmen är själens näring, så som maten är kroppens näring. Många gånger ser vi våra drömmar krossas och får inte våra önskningar uppfyllda, men vi måste ändå fortsätta drömma. Annars dör vår själ och blir ogenomtränglig för agape. [Den högsta kärleken, min anm.] -- De goda kampen är den som vi utkämpar för våra drömmars skull. När de med sin fulla kraft spricket ut inom oss - i ungdomen - då har vi mycket mod men har fortfarande inte lärt oss att kämpa. När vi till slut lyckas lära oss kämpa har vi inte längre samma mod att ge oss in i kampen. Därför vänder vi oss inåt och kämpar mot oss själva, och vi blir vår egen värsta fiende. Vi säger att våra drömmar är barnsliga och svåra att förverkliga eller föddes innan vi visste hur hårt livet var. Vi dödar våra drömmar för att vi är rädda att utkämpa den goda kampen. -- Det första tecknet på att vi är på väg att döda våra drömmar är att vi inte har någon tid. De människor som jag mött som verkligen har haft mycket att göra har alltid tagit sig tid till allt. De som inte gör någonting är alltid trötta och inser inte hur lite de har att göra, och de klagar hela tiden på att dagarna inte räcker till. Sanningen är att de är rädda för att utkämpa den goda kampen. Det andra tecknet på våra drömmars död är att vi blir självgoda. Vi vill inte se livet som ett stort äventyr att ge sig ut i, så vi börjar se oss själva som kloka, rättvisa och korrekta i det lilla som vi begär av livet."
"Av alla de sätt som människan hittat för att plåga sig själv är kärleken det värsta. Vi lider alltid på grund av någon som inte älskar oss, någon som lämnat oss, någon som inte vill lämna oss. Om vi lever ensamma är det för att ingen vill ha oss, och om vi är gifta gör vi äktenskapet till slaveri. Det är fruktansvärt."
"När du drev ut den stackars kvinnans demoner vände du också upp och ned på hennes tillvaro. Häromdagen pratade vi om hur grymma människor kan vara mot sig själva. När man vill visa de det goda och hur frikostigt livet är slår de många gånger ifrån sig som om det vore djävulens påfund. Folk vill inte begära mycket av livet för de är rädda för att misslyckas. Men den som vill utkämpa den goda kampen måste se på världen som en väldig skatt som väntar på att upptäckas och erövras."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0