Trodde de hjälpte offren på Haiti - gick med i nekrofilgrupp

Facebook-gruppen ”2kr per medlem till jordbävningsoffren i Haiti” samlade snabbt på sig över 200 000 medlemmar som trodde att de hjälpte de drabbade. Men då meddelades plötsligt att Svenska Nekrofilföreningen stod bakom – och att gruppens syfte var att flyga hem lik att ha sex med.

Facebook-grupper som först samlar medlemmar för att sedan byta namn till något helt annat har börjat dyka upp allt oftare den senaste tiden. Ett av de senaste exemplen är gruppen som lovade att när man nått 200 000 medlemmar skulle två kronor per medlem skänkas till jordbävningsoffren i Haiti. Efter att tillräckligt många gått med i gruppen dök en ny beskrivning upp:

”Som många redan vet är det alltså Svenska Nekrofil-föreningen som nu skänker 500 000 kr. för att försäkra oss om att liken som förs hem från Haiti är i så gott skick som möjligt, dvs vi kommer inte behöva ha sex med folk som är lemlästade.”

Därefter står det att man i första hand vill få hit döda barn. Gruppen hade på tisdagseftermiddagen 212 206 medlemmar.

Andra exempel på grupper som bytt inriktning är en grupp som lovade att sjänka tre kronor per medlem till hjärt- och lungforskning för att sedan säga sig kämpa för att avskaffa kvinnlig rösträtt. Gruppen ”Tjejerna mot killarna, först till 100 000 användare” hette plötsligt ”Vi som haft sex med våra föräldrar”.

Enligt Jan Fredriksson på PR-byrån Text 100, som har hand om Facebooks kontakter i Sverige, har grupper som bytt namn blivit allt vanligare den senatse tiden, och för att få bukt med problemet har Facebook ändrat så att det inte längre är möjligt att ändra namn på en grupp som har över 5 000 medlemmar. Gruppen som sa sig vilja samla pengar till Haiti har inte ändrat namn, bara beskrivning.

- Råkar man ut för sådant här ska man anmäla det till Facebook. Ju fler som anmäler ju lättare är det att agera, säger Jan Fredriksson.

Han tycker att om man är osäker på en grupp som till exempel säger att de ska skänka pengar ska man kontakta den som skapat gruppen och ta reda på vem eller vilka som ligger bakom och hur de ska finansiera hjälpinsatser.

Kan man lita på Facebook-grupper?

-Jag tycker det. Ser man procentuellt är det väldigt få grupper som byter namn eller inriktning, säger Jan Fredriksson.

SVD

Ja, jag (och alla jag känner på Facebook) har gått med i den gruppen. Hur kan man göra så?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0